BRF Älgbacken, Ronneby

En framtidssäkrad solcellsanläggning

 

I centrala Ronneby ligger Brf Älgbacken. En bostadsrättsförening som bildades redan 1964 och som idag framtidssatsar på en modern solcellsanläggning. Det speciella uppdraget gick till
Hallabro el.

Att ändra till gemensamhetsel inom bostadsrättsföreningar är populärt. Det innebär att medlemmarna slipper betala abonnemang och nätavgifter och istället enbart betalar den förbrukade elen vilket sparar pengar. Ett koncept som Brf Älgbacken var intresserade av. Martin Lundin är konsult på Riksbyggen med energifrågor som specialitet och var med under upphandlingen och gjorde kravställningen åt föreningen.

 

– Det är ett intressant projekt. Bostadsrättsföreningen ville ha ett gemensamt abonnemang och var dessutom intresserade av en solcellsanläggning för att bli mer miljövänliga och få mer kostnadseffektiv el direkt till de boende. I det här fallet var det en bra investering för det är en stor förening med 108 lägenheter fördelade på fyra hus, berättar Martin Lundin och fortsätter:

– Solceller är inget unikt i sig, men kunden ville framtidssäkra systemet för att senare kunna koppla på exempelvis batterilagring och billaddning utan att säkringsabonnemangen skjuter i höjden kostnadsmässigt. Dessutom fasutjämnat för jämnare drift i nätet, vilket också är en viktig framtidsaspekt när elbehovet blir större.

Avancerad teknik

Av de tillfrågade entreprenörerna var det Hallabro el som presenterade rätt helhetslösning för ändamålet.

– När man, som i det här fallet, tänker framåt så är det viktigt att göra rätt åtgärder från början. Den här installationen kommer löna sig längre fram och är gjord för att kunna addera saker efter hand. Hallabro el hade kunskapen och den avancerade tekniken som krävdes bakom själva solpanelerna, säger Martin Lundin.

Arbetet med installationen utfördes som totalentreprenad av Hallabro el och påbörjades hösten 2020. Totalt rörde det sig om 595 paneler fördelade på fyra fastigheter. I varje hus installerades två EnergyHubbar som är växelriktare och även effektbalanserar anläggningen.

– Det har flutit på väldigt smidigt och samarbetet har fungerat jättebra. Allt är på plats och driftsatt idag, avslutar Martin Lundin.

BRF Älgbackens solcellsanläggning

Fastighet: 108 lägenheter fördelade på fyra hus.
Solpaneler: 595 st, Jinko 325W Mono Kristallina WBS. Effekt: 194 kWp
Beräknad produktion: 190 000 kWh/år
Återbetalningstid: ca 11 år.

Vill du också framtidssäkra er bostadsrättsförening?
Kontakta oss så kartlägger vi era behov, offererar, installerar och driftsätter er anläggning för maximal effekt.

  • Björn MartinssonEnergitekniker
    E-mail Telefon: 0477-555 59
Hoppa till verktygsfältet