Kaj Johansson, Moheda

Ny solenergi på gammal gård

 

Kaj Johansson äger en 1800-talsgård i Moheda. Där lyser solen på taken och levererar hållbar 2000-talsenergi till både hushåll och bil.

Solen strålar över Moheda dagen då vi samtalar med Kaj Johansson som fått hjälp av Hallabro el med att installera solpaneler och energilagring.

– Detta är en gammal jordbruksfastighet där skogen och byggnaderna är avstyckade. Där har vi renoverat en stor mangårdsbyggnad och så kallade undantagshus. Det stora huset är från 1859 och den lilla stugan är ännu äldre, säger Kaj Johansson som förklarar vidare att han byggde till ett garage där taket ligger i perfekt sydlig riktning.

– Jag kom i kontakt med Björn Mattisson på Hallabro el och vi diskuterade att sätta solpaneler där. Vi pratade även om energilagring och det fanns bra bidrag man kunde söka från Naturvårdsverket för den sortens installationer.

Laddhybrid med egen laddbox

Sonen i familjen har dessutom en hybridbil med egen laddbox som får sin kraft från solpanelerna. Också där fanns bidrag att söka.

– Vi märker skillnad i förbrukningen eftersom vi kan använda ström från batterilagringen och nu har vi haft några soliga dagar så det laddas kontinuerligt, säger Kaj som uppskattar smidigheten med Hallabro el som leverantör.

 

– De var ett av tre bolag som räknade på projektet och skötte sedan allt med hjälp av sina underleverantörer. Panelerna var uppe på en dag och sedan kom elektrikerna och kopplade in allt. Det var lite omständligt eftersom vårt mätarskåp satt illa till, men det löste sig med lite kreativ kabeldragning. I nuläget har vi än så länge bara 20 solpaneler, men vem vet? Längre fram kanske vi sätter solceller på det stora huset också, avrundar Kaj Johansson.

Kaj Johansson, Moheda

Garargetak: 50 kvm
Tak: Använd yta för solpaneler 32 kvm
Antal paneler: 20 st, FuturaSun 320W Monokristallina, helsvarta.
Sammanlagd effekt: 6,4 kWp.
Installation: Ferroamp – EnergyHub Wall 14 kW/20 A med SSO (Solsträngsoptimerare).
Energilagring: Ferroamp/Nilar storage 5,75 kWh/ 5,75kW.
Laddbox: HALO 11 kW
Investering ca pris: 210 000 kr inkl moms, exklusive bidrag och stöd.
Återbetalningstid: ca 13 år.

  • Björn MartinssonEnergitekniker
    E-mail Telefon: 0477-555 59
Hoppa till verktygsfältet