Rolf Fransson, Flöxhult

En småskalig solskenshistoria

 

När Rolf Fransson ville bygga ut villans befintliga solanläggning föll valet på Hallabro el för att utföra jobbet.

I Flöxhult, strax utanför Tingsryd i Småland, bor Rolf Fransson i en liten villa på 65 kvm. Sedan tidigare har han solpaneler på markställning med en effekt på 1,6 kw om året.

– Jag hade kört dem i två år och konstaterat att det gick att få ihop lite soltimmar på de här breddgraderna, så jag bestämde mig för att utöka kapaciteten. Det finns många lycksökare i den här branschen, men jag kände att Hallabro el var seriösa och kompetenta.

 

Dessutom har de en anläggning uppbyggd hos sig som man kan titta på och man kan prata med dem på plats, vilket är trevligt, berättar Rolf Fransson en solig vintermorgon och konstaterar att det nog kan bli några kilowatt under dagen – trots att vinterhalvåret är den tid då solen står som lägst och följaktligen genererar som minst.

Hallabro El – en firma som sköter allt

Rolf satsade på tio nya solpaneler på den del av taket som hade sydostläge. Tillsammans med det gamla systemet får han numera ut 4 500 kilowattimmar om året och förbrukar cirka 4 200.

– Det räcker för mig som bor själv. Mest är det varmvatten för tvätt och dusch som drar el för jag eldar med ved och har luftvärmepump. Framöver tänker jag köpa en elbil och då är det ju bra att kunna ladda den gratis hemma. Kan man producera el själv är det ju miljövänligt dessutom. Hallabro el ansvarade för montering av panelerna, utförde installation av all teknik, samt knöt ihop det gamla och nya systemet till ett. Det var skönt att ha en firma som vet hur man gör och som sköter alla kontakter med entreprenörer och nätägare. Jag behövde inte göra något alls, konstaterar Rolf innan han går för att kontrollera mätaren.

– Se där, säger han. Den är redan uppe på 2 kw och då är inte klockan mer än nio på morgonen. Det känns lovande.

Rolf Fransson, Flöxhult

Villa: 65 kvm. Tak: Använd yta för solpaneler 20 kvm.
Antal paneler: 10 st, FuturaSun 380W Monokristallina, helsvarta.
Sammanlagd effekt: 5,4 kWp. Installation: Panelsektionerna är sammankopplade i ett system
med två MPPT i en växelriktare.
Investering ca pris: 68.000 kr inkl moms, exklusive bidrag och stöd.
Återbetalningstid: ca 9 år

Vill du också investera i en solanläggning?
Kontakta oss så kartlägger dina behov, offererar, installerar och driftsätter din anläggning för maximal effekt.

  • Björn MartinssonEnergitekniker
    E-mail Telefon: 0477-555 59
Hoppa till verktygsfältet